Bylistan, sms-listan som vi skapade för de bybor som ville vara med, har visat sig vara väldigt användbar. Här lägger folk ut frågor om skjuts till stan eller vädjan om att köpa en liter mjölk om det är någon som ändå ska på affären. Och många gånger får folk napp.

I fredags eftermiddag förra veckan slängde Birgitta II ut en fråga på listan (det finns en Birgitta till i byn, förutom min närmaste granne, där av ordningsnumret). Var det någon som var i stan och skulle på Jula eller dylikt ställe? De höll nämligen på att så gräs, och nu hade fröna så försmädligt tagit slut.

I ett sådant läge har man vanligtvis två val om man bor i Kallsta:
1, Köra till stan och köpa mer frön, vilket är nästan 8 mil tur och retur.
2, Reta sig på att fröna inte räckte och göra klart en annan dag.

Men nu fanns alltså Bylistan.

Eftersom jag precis var på väg in på just Jula ringde jag upp, men jag anade att det fanns en hake. Jag var nämligen på väg bort och skulle inte komma hem förrän på söndag. Nej, höll Birgitta med, det var kanske inte det ultimata. De hade behövt frön nu i kväll.

Medan vi pratade slog det mig plötsligt att jag själv hade gräsfrön till övers där hemma. Jag bad henne gå till mitt växthus och leta fram förpackningen. Bara hon lämnade typ tre nävar kvar åt mig, fick hon ta resten. Och glad i hågen sådde Birgitta färdigt.

Igår la hon ut ett nytt meddelande. Var det någon som ville ha äpplen? De hade massor som de inte kunde ta reda på.

Gissa vem som ville!

Tänk vilken glädje man kan ha av en bylista! Många onödiga bilresor kan man spara också, vilket är finfint för både klimat och plånbok. Jag rekommenderar verkligen detta system för alla miljövänner! Man måste givetvis inte bo långt ute på landet för att ha detta utbyte. I villakvarteret eller bostadsrättsföreningen kan en lista också göra underverk. Låt byteshandeln och den sociala gemenskapen blomstra, och spara på jordens resurser!