22 augusti:

Grönsakslandet är en oredig djungel av förvuxen sallad. Att
man aldrig lär sig att så lagom mycket! Jag gör mitt bästa för att äta det som
är fräscht. Det som ser förvuxet och tråkigt ut, brer jag ut kring de andra
grönsakerna. Nästa år blir det lite färre plantor, det lovar jag mig själv, och
mer inomhussådda salladsplantor istället, som ger mig tidig skörd.

Purjolöken är fin och spänstig. Någon enstaka har jag redan
använt, och de resterande fem drar jag
upp och lägger i kylen. När som helst kan det bli frostnätter, och det tror jag
inte Pelle Purjo gillar. För att de ska ta mindre plats i grönsakslådan, skär
jag av de spretigaste gröna bladen,
strimlar dem och fräser dem mjuka i smör. Tillsammans med ett par rivna
morötter blir det fyllning i en grönsakspaj.
Nästa år ska jag ha purjo igen.

Men broccoli ska jag minsann aldrig mer ha! På de gigantiska
plantorna nyper jag av mikroskopiska ansatser till buketter. Den totala skörden
ryms i mina kupade händer. Lättodlad, stod det på påsen. Fnys! Upp med rötterna åker plantorna. Som alltid använder jag det kasserade för att täcka den nakna jorden. Det tillför näring och mull när det bryts ner och kväver försåtligt ogräs.

Slätbladig persilja har jag istället i överkant, men jag har
gjort tabbouleh flera gånger i sommar, och det har känts härligt att slösa. Jag
plockar det som är kvar av persiljan, gör en ny sats tabbouleh och fryser in
resten.

Min fräscha tabbouleh:

3 dl bulgur
som får ligga i blöt i ljummet vatten 30 minuter och sedan vrids ur

Gigantiska
mängder hackad bladpersilja

En finhackad
rödlök eller två

1-2 tärnade
tomater

En bit
tärnad gurka

Dressing av
1 pressad ekologisk citron och ca 4 msk dito olivolja, salt och peppar.

Såhär ser mitt nyaste land ut efter åtgärderna. Bara morötter och förvuxen sallad är kvar.

Ringblommorna har blommat som finast medan jag var borta,
men jag tar in buketter av dem som fortfarande är fina. Jag har ju ändå odlat
dem för att gräva ner till jordförbättringsmedel. Sen är det inte mer som är
akut i grönsakslandet. Morötter, grönkål och rödbetor kan lugnt stå kvar en
vecka till.

Rödbetor och spänstig grönkål som väntar på skörd. Rester av uppdragna ringblommor som ska bli gödning lyser på marken.