25 augusti:

Gräsmattan var yvig, men det regnade ju stup i kvarten så
det tog tid innan jag kunde klippa. Innan jag drog igång klipparen gick jag ett
varv för att kolla så ingenting låg i vägen. Men det gjorde det. På två ställen
i gräsmattan stod en hel flock med guldgula svampar. Smörsopp! Två liter.

När jag klippt gräsmattan, troligtvis för sista gången i år,
gjorde jag mig en riktigt god svampsoppa på smörsoppen och åt medan granveden
knastrade i kaminen. Nu är det höstkänning!

Min svampsoppa:

Rensa
svampen och ta av hatthuden

Fräs 1 liter
skivad smörsopp i smör tills vattnet kokat ur

Hacka en 1
liten lök och låt fräsa tillsammans med svampen i kastrullen

Strö över
lagom med mjöl och rör om

Späd med
sisådär en liter vätska bestående av mjölk, vispgrädde och lite vatten

I med två
buljongtärningar (grönsaks eller höns) och koka ca 10 minuter

Mixa lite
halvslarvigt med mixerstaven och smaka av med salt, peppar och en skvätt
whisky, sherry eller dylikt.