Vad gör man med fem krukor fin basilika som snart
har gjort sitt? Min erfarenhet av att torka basilika är inte god. Bladen
krullar ihop sig, torkar långsamt och smakar inte så rikt. Pesto är gott, men
jag tror inte att man kan frysa färdig pesto, och hur stor sats som helst kan
man ju inte göra för hållbarhetens skull.

En sats pesto blev det. (Jag tar 2 dl finhackade
eller mixade blad till 1 stor vitlöksklyfta, 50 gram valnötter, ½ dl riven
parmesan, 1 krm salt, ½ krm peppar och ¾ dl olivolja eller tills det känns
bra.)
Förutom att det är fint sällskap till nykokt pasta är det gott att bre på mackor
istället för smör och sedan lägga sallad eller tomat på.

Efter att ha sökt på Internet blev det ett försök
att frysa in finhackade basilikablad i portioner lämpade för en pestosats. Vi
får se hur det funkar.