Söndag 24 augusti:

Nästa år ska jag byta ut spenaten i grönsakslandet
mot mangold. Min granne Birgitta har odlat mangold i år och haft så mycket att
hon har gett bort i flera omgångar till mig. Hon har klippt ner rubbet, och
vips, är det lika mycket igen.
Jag, som är lite fixerad vid språk och ord, har
gått omkring och funderat på ordet mangold. Kan det vara så att vi uttalar det
alldeles fel? Det skulle kunna vara ett ord hämtat från engelskan. Man gold.
Människoguld. Ett bra namn på en god och ätlig växt som växer helt infernaliskt.

Två formar lasagne med mangold och tomatsås har
jag stoppat i frysen. Och så har jag hittat på en egen mangoldröra/stuvning som är väldigt god.

Idag hade jag middagsgäster, och det var en ära
att få bjuda på så mycket gott och grönt.

På bordet:
– Entrésallad med hemmatomater, riven basilika och
sallad och ruccola från landet.
– Paj med mangold, purjolök och lite morot.
– Lite kokta nypotatisar från grannen.
– Pannbiffar av älgfärs från lokal älg (ifall
någon gäst inte blev mätt på bara grönsaker).
– Min mangoldröra att äta till biffarna och
potatisen

Efter maten blev det kaffe och hembakta äppelmuffins som jag
gjort av ett par nedfallna äpplen från Skellefteå. Middagsgästerna var glada!

Min mangoldröra:

Rikligt med
strimlad mangold och lite strimlad purjo fräses sakta i smör tills det krymper
ihop. Tillsätt ett par skedar creme fraiche, salta och peppra.