“God afton vackra mask!” Så lär de sammansvurna ha sagt till Gustav III på strax innan han sköts av Anckarström under den berömda maskeradbalen. Detta var förmodligen också vad kålmaskarna sade till de vackra broccoliplantorna i mitt grönsaksland innan de gick till attack. Vad förstår väl ädel broccoli av sådant ränkspel? Där det kryllar av maskar är det för övrigt svårt att urskilja vem repliken är avsedd för, i synnerhet när den yttras av så åmande och oberäkneliga varelser.

En veckas bortvaro räckte för att sommarens broccoliskörd skulle gå upp i rök. Det är med sorg i hjärtat jag tittar på de kraftiga plantorna vars blad nu ser ut som trasiga tyllgardiner. Blomämnena, som skulle växt till broccolibuketter är bruna, torra och sönderätna. Det är dystert, men det inte mycket att göra åt. Jag klipper bort de förstörda broccoliämnena, vattnar och ser vad som händer.

Tyllgardinsbroccoli. Nedrans larver!

Tack och lov finns det annat att glädja sig åt. Sockerärterna kommer fint och jag kan frossa i fyra sorters sallad. Jag har även gjort rent hus i spenatraden och tillagat lasagne på färsk spenat och rökt lax till gästerna som kommer i kväll.
Den trädgårdsmästare finns inte som misslyckas med sallad i år.